söndag, november 22, 2009

ECT - varning varning varning


Såg precis ett avsnitt av uppdrag granskning på SVTPlay, det handlade om ECT behandlingar, dvs elchocker. Och om att hela Svenska psykvårdsapparaten medvetet tokmörkar biverkningarna. De ställer sig ovan patienterna när de beslutar att det inte är viktigt att upplysa patienterna om möjliga biverkningar och därmed ge patienterna möjligheten till ett eget val.

Hur är jag då så säker på att de medvetet mörkar? Jo, det finns ju en rad människor, alla med samma biverkningar, dvs kognitiva nedsättningar och framförall minnesförlust, har man "tur", några veckor/månader, har man otur, några år, eller ett helt liv. Och dessutom har en person som är väldigt nära mig genomgått behandlingen, med en sommar raderat ur minnet som facit.

På vårdguiden så skriver man numera, gällande biverkningar att Avsnittet om framför allt kognitiva biverkningar är under omarbetning. Uppdaterad text kommer att läggas ut inom kort.
Inte ett ord om minnesförluster, de nämner det inte ens, några vaga ord om kognitiva biverkningar är allt de mödar med sig. Tro inte på allt som landstinget ger ut med andra ord.

Jag bloggar om detta för att jag tycker det är viktigt. Enligt de läkare som ställs mot väggen i programmet så har de ingen vetskap om minnesförlust som biverkning. Men nu, har ni det. Svälj stolheten nu och inse att ni är en servicefunktion, inte en styrande/kontrollerande funktion. Ni finns enbart för att se till era patienters bästa. Och hittills har ni i detta fallet inte agerat enligt det.

Och ja, här på newsmill så är ett läskigt inlägg i debatten. Försök att vara saklig, men tycker inte att det lyckas.


4 kommentarer:

Anonym sa...

Scientologerna är emot
ECT som det kallas och all
annan vetenskapligt beprövad metodik.
Dom ligger nog bakom kampanjen
som fått TV att ta upp det.

Ola sa...

Mina åsikter har
inget med Scientologerna
att göra.
Tror nog inte programmet
har det heller.

Henchman sa...

Jag tycker som du Ola, det är dåligt att de mörkar biverkningar. Det som är lite tråkigt med debatten är dock att ingen pratar om de kognitiva funktionsnedsättningar en allvarlig depression kan leda till..(dvs. ECT kan vara det bästa av två dåliga alternativ i vissa lägen).

Alla hade nog tjänat på en mer nyanserad debatt om det här.

Men i fallet som de tog upp i uppdrag granskning finns det fasen inte nåt försvar för hur vården har hanterat det!

Kraxpelax sa...

STOPPA HETSJAKTEN!