onsdag, augusti 27, 2008

Citat ur Norrlands Akvavit

Torgny Lindgren har skrivit en bok som heter Norrlands Akvavit, jag köpte den i Ekerö centrum för att jag alltid gillat Torgny och nu ville få en chans att upptäcka ännu av hans finurliga böcker. Jag kan inte säga att boken är underbar, den är intressant, lite sävlig men mysig, och såklart, väldigt innerlig.
Jag fastnade speciellt för 3 citat som jag tänkte ta med mig på olika sätt. .

1)Jag är en osalig ande, jag går igen eftersom jag inte kan få frid i min själ, det är endast strikt fomellt som jag inte är död. I verkligheten är jag och mina samtida döda sedan decennier.
-Jag tyckte det är vackert skrivet, dvs att man kanske inte kan räkna det som att man lever, om alla omkring en som betytt ngt och som gjort en den man är, är döda och borta. Eller då man i sitt liv, i ens aktiviteter inte gör något som kan vittna om att man är levande. Men, vackert och vackert, men intressant iallafall

2) Postbilen fick en förmiddag motorstopp på vägen upp till Gårdbäck och måste bärgas. En utflyttad gammal författare hade återvänt för att sitta i Alexander Bomans uthys och en aning sorgsen skriva sin sista bok från en hembygd som han ofta beskyllts för att själv ha uppfunnit. Bioodlarna såg fram emot den bästa sommaren i mannaminne, det stod i tidningen.
-Detta är ett utryck ur ett långt mässande om vad som hände just då i bygden, den dagen. Och jag kunde inte hjälpa att undra om den utflyttade gamla författaren som återvänt inte är självaste Torgny himself. Jag tolkade det så iallafall.

3) ..ögonen var djupt insjunkna bakom veck och rynkor, struphuvudet hade väct och förstorats framåt så att det kunde tjäna som stöd för den darrande hakan. Och då han försökte tända den korta och krokiga pipan misslyckades han upprepade gånger på grund av huvudets skakningar. Du ska inte bry dig om att jag skakar på huvudet, sade han, jag har skakat på huvudet hela mitt liv, själva tillvaron är sådan.
-Så enkelt, så rakt, så självklart, funderar på att själv börja darra och skaka på huvudet enbart för att bygga upp för en sån kommentar om 70 år. .

Köp och smygläs lite då och då.2 kommentarer:

Anonym sa...

vad jag letade efter, tack

Ola sa...

07:05 på morgonen? ? ?