fredag, augusti 13, 2010

Peter Magnusson - sitt still i båten.


Den ej alltför roliga Peter Magnusson, ni vet, han som imiterar Prinsessan Victoria i HeyBaberiba genom att sticka ut hakan, som för att härma hennes utstickande haka, har skrivit en debattartikel i Expressen.

Han har precis åkt dit för båtrattfylla, och vill nu att reglerna ska ändras så att han kan fortsätta supa och riskera människors liv genom att ratta sin båt på fyllan.

Lär artikeln, jag behöver inte skriva ngn analys eller bemöta några argument.
Han kissar, så att säga, i egen båt.

4 kommentarer:

Joelo sa...

Peter vill inte kunna fortsätta supa, utan kunna fortsätta dricka ett glas vin. 0,5 promille som han föreslår som gräns är inte fylla, utan fortfarande ytterst måttlig alkoholkonsumtion, det är t.ex. gränsen för bilkörning i de flesta EU-länder, däribland Danmark och Finland. Det är löjligt att påstå att det skulle vara att tillåta berusad båtkörning. I USA, Kanada och Storbritannien är gränsen ännu högre - 0,8 promille.

Dessutom är det verkligen så att marginalerna är större på sjön. Avstånden till andra båtar är större än bil till bil, sikten är mycket bättre, det dyker inte upp barn, älgar eller dylikt plötsligt.

Det som skulle ha verkan på sjösäkerheten vore att kräva minst förarbevis för att framföra båtar, så att folk kan reglerna.

Ola sa...

Hej Joelo.

Bilkörning, onykter, är inte tillåten på platser där marginalerna är större, vad jag vet finns inte dispens att få för fylla för de som rattar bilen där sträckan hem från krogen enbart består av en enda lång raksträcka längs lågväxande tundra omsorgsfullt älgskyddad med 10 meters murar av fullt transparent glas under en skinande midnattssol.

Problemet med alkohol i blodet är inte vad som händer när allt är i sin ordning och perfekta förhållanden. Utan det är när ens reaktioner sätts på prov.

Skulle du själv anlita en båttaxi vars pay-off var "Vi garanterar att alla våra förare har exakt 0,6 promille i blodet"?

Joel sa...

"Skulle du själv..." låter lite din-dotter-argument, och jag skulle föredragit en ärligare diskussion. Men jag ska besvara i alla fall: Om jag fick välja mellan en båttaxi där förarna hade 0.6 promille (eller 0.5 promille som Peter föreslog) och en båttaxi där förarna saknar förarutbildning och frågar mig vilken sida om den gröna pricken de ska gå så väljer jag hundra gånger hellre det första. Vad väljer du själv?

Vad det gäller raksträckan på tundran med 10 meters murar av glas, så inte mig emot med en dispens som tillåter 0,5 istället för 0.2. Den vägen existerar dock inte, men tack för en bra illustration av skillnaden på bilkörning och båtkörning.

Till sist vill jag be om ursäkt för mitt slarv med mitt eget namn: Joel ska det vara.

Ola sa...

Tja Joel.

Jag skulle föredra och säkerligen enbart använda en båttaxi med såväl rätt utbildning som obefintlig promillehalt.

Och ledsen om det verkade som om jag ägnade mig åt en oärlig diskussion, försökte bara sätta dig i samma sits som de potentiella passagerare som skulle måsta åka med någon med 0,6 promille i kroppen bakom rodret.

Och ja, jag valde 0,6 promille eftersom det var det som Peter hade i kroppen, så även med hans egeninsatta 0,5 gräns, så skulle han åkt dit.