onsdag, december 30, 2009

2009 års nya ord - är jag så efter numera?


SvD listar ord som Språkrådet lagt till som förslag att de ska upptas i Svenska språket och därmed vara 2009 års bidrag till vårt språk, de listar samtliga ord här.
Av de nämnda så vill jag kommentera följande:

Bilsurfa:
balansera på bil under färd (efter engelskans car surf).
-Sjukt dumt att ta med detta, minns jag rätt så dog folk i en olycka här ute på ekerö när det just försökte bilsurfa, menar språkrådet att ordet är så frekvent använt att de måste lägga till de? Är det så många som bilsurfar där ute i landet? Oavsett antal kan jag nästan svära på en fördubbling enbart tack vare språkrådets PR för "sporten". Jag likaställer Bilsurfa med Strypsex, finns det i ordlistan?

Fröbomba: plantera på offentliga platser utan tillstånd.
-Jag väljer att än en gång ta bort ett ord pga att det aldrig används, känn efter själv, när under 2009 använde du ordet fröbomba?

Gågging: snabb gång som motionsform.
-Den dagen jag går ut och uttryckligen idkar gågging, snälla, interventiera mig genast.

Oresebyrå: företag som hjälper personer som vill diskutera en fråga tillsammans utan att behöva resa till ett fysiskt möte.
-Jag är väldigt väldigt intresserad av vad branchorganistaionen för sveriges samlade videokonferensbolag betalade språkrådet för medtagandet av det här ordet.

Slidkrans: ny benämning på det som kallats mödomshinna
-Den här förstår jag, ska tydligen hjälpa skapa tydlighet om vad det faktiskt är.

Sprita: ökad användning: rengöra (händerna) med handsprit.
-BRA! äntligen ett ord jag faktiskt använde och hörde.

Svemester: semester som tillbringas i Sverige.
-Höhö, ordvits. Det är roligt för att det är två ord ihopslagna.

Stjärnfamilj: familj som inte behöver motsvara den traditionella kärnfamiljen.
-Det här gör mig bara ledsen. Jag förstår inte behovet, och förstår inte kopplingen till stjärnor. Vad är en stjärnfamilj? Och varför? Och ja, det står ju "familj som inte behöver motsvara den traditionella kärnfamiljen", nähä, men varför måste de ha ett eget ord då? Trodde de inte behövde motsvara.

Ja, inte mycket att hänga i granen med andra ord. .
Kan jag bättre då? vad skulle jag vilja lansera som årets ord 2009? Se bara:

Härhet: Närhet i nuet, här och nu.
-Yes.

I rest in case: Man säger det när vet att det kommer stressiga tider, och att man tar det lugnt nu, medans tiden finns.
-Poesi, skulle även kunna kallas Carpe Calma - Fånga lugnet.

Stragga: Strand Raggare som verb.
-Användbart.

Försovmorgon: När tar en sovmorgon och skyller på att man försov sig.
-Visserligen myntat av mig sedan länge, men håller än. Ska dock erkännas att jag är för rättskaffens för att använda det själv, dvs att ta en försovmorgon. Men tror nog att det finns en och annan där ute som sysslar med sånt.


2 kommentarer:

Anonym sa...

Om du visualiserar en stjärna består den av en kärna med ett antal armar oberoende av varandra. Det kan också vara tex två överlappande trianglar. Inte så dumma bilder för dagens familjer som kan bestå av vuxna + barn från tre, fyra förhållanden eller barn med två föräldrar + två bonusföräldrar + halvsyskons föräldrar osv. Dessa fungerar oberoende av varandra ibland, alltså ute i stjärnans armar, eller i en gemenskap i stjärnans kärna. Utöver det är det ju en ordlek och ett ord som har högre status än kärna. Inget att bli ledsen över. Det hade varit värre om de kallades amöbafamiljer.

Ola sa...

Förstår nu storyn bakom orden, men tycker ändå den var lite för avancerad och konstlad för att folk ska börja använda ordet, dessutom låter det lite för likt kärnfamilj, ingen kommer ändå att våga höra skillnaden. Och blir fortfarande lite ledsen.